0

Otthoni munka és család

A kívülállók számára úgy tűnhet, hogy otthonról dolgozni nagyon egyszerű: nem kell sem korán kelni, sem munkába sietni, napközben bármit el lehet intézni, szabad hosszan ebédelni és túlórázni sem kell. Ráadásul sem a főnök, sem a munkatársak nem ellenőriznek folyton. Ez mind igaz, azonban azok, akik már belecsöppentek az otthoni munka világába, jól tudják, hogy a helyzet korántsem ennyire egyszerű.

Bár az otthoni munka esetében általában a megbízó nem szól bele a munka ütemébe és nem határozza meg, milyen napszakban dolgozzunk, a határidőket itt is tartani kell. Ha úgy látjuk, lassan haladunk, nem kérhetünk segítséget munkatársainktól, hiszen nincsenek, s késés esetén főnökünk sem lesz olyan megértő velünk, mintha személyes kapcsolatban állnánk. Csak egy valami számít: készen lenni a határidőig. Ehhez pedig pontos tervezésre és szigorú önfegyelemre van szükségünk.

Otthoni munka1

Otthoni munka1

A család hajlamos azt gondolni, hogy aki otthon dolgozik, tulajdonképpen bármire ráér közben. Ezért tudatosítsuk velük, hogy ez a munka ugyanolyan, mintha épp nem lennénk otthon, és állítsunk fel szigorú szabályokat. Jelöljük ki a “munkaidőnket”, amikor senki nem léphet be a szobánkba, senki nem zavarhat. A gyerekeknek idő kell, amíg megértik, de ha következetes marad, előbb-utóbb hozzászoknak majd.

Magunkban is tisztázzuk: most dolgozunk, ilyenkor kapcsoljuk ki a külvilágot, és koncentráljunk a feladatra. Lehetőleg halkítsuk le a mobiltelefonunkat, zárjuk be a nem munkával kapcsolatos weboldalakat, és ne törődjünk azzal, hogy takarítani kellene, vagy, hogy a szomszéd szobában éppen veszekszenek a gyerekek.

  
Iktatva: Otthoni munka Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Internetes munka 2013