0

Internetes távmunka adózása

Örök kérdés az internetes munkákkal kapcsolatban a fizetés, és az, hogy mégis hogyan kell adózni utána, kell-e egyáltalán adózni. Az utolsó kérdésre a válasz az igen, minden egyes munka után ezt kötelességünk megtenni.

Internetes munka

Internetes munka

A távmunka az esetek többségében azt jelenti, hogy a munkavállaló egy adott cégnél van munkaviszonyban, ő is ugyanolyan dolgozó, mint bárki más a cégnél, csak ő nem az irodában dolgozik, hanem otthonról. Ilyen esetekben a cég adózik utánunk, nekünk semmilyen további teendőnk nincsen, csak az éves adóbevallást kell elkészíteni. A vállalt fizeti utánunk a társadalombiztosítást is, bennünket ilyen költség nem terhel.

Amennyiben nem állunk munkaviszonyban egyetlen céggel sem, hanem projekt alapú munkákat vállalunk, akkor egyéni vállalkozónak kell lennünk. Ki kell váltani a vállalkozói igazolványt, és magunknak kell bevallani a jövedelmünket és adóznunk utána. A TB-t is természetesen magunknak kell fizetni. Egy saját egyéni vállalkozásnak természetesen költségei vannak, havonta kell fizetnünk. Amennyiben főállás mellett váltjuk ki a vállalkozóit, csak a megszerzett jövedelem után kell adóznunk, semmilyen más költség nem terhel bennünket.

Jelenleg ez a két megoldás létezik arra vonatkozólag, hogy hogyan számoljunk el az internetes munkából származó bevételeinkkel, ha azok rendszeres bevételi források. Van lehetőségünk magánszemélyként is adózni, ha nincs rendszeres jövedelmünk. Érdemes komolyabban utánanézni az erre vonatkozó jogszabályokat, hogy kellően tájékozottak legyünk, és a legjobb lehetőséget válasszuk.

  
Iktatva: Internetes munka Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Internetes munka 2013