0

Internetes munka utáni adózás

Az internetes munkával szerzett bevétel ugyanúgy adózás alá esik, mintha azt hagyományos munkahelyen kerestük volna meg. Téves azt feltételezni, hogy mivel ki sem mozdultunk otthonunkból, nem ismerjük kollégáinkat és főnökünket, az így megszerzett jövedelem nem adóköteles. Gondoljunk csak bele, más  szakmák képviselői is dolgoznak otthonról – mint például egy a kertben kialakított műhellyel rendelkező cipész, vagy egy otthon hajvágó fodrász – , mégis a törvények értelmében adót kell fizetniük.

Aki megteheti, annak célszerű az internetes munkát főállás mellett, részmunkaként kezdenie, így lényegesen kisebb a vállalt kockázat. Ebben az esetben egyéni vállalkozóként a járulékot is megspórolhatja (mivel azt munkáltatója fizeti utána), és csak abban az esetben kell adóznia tevékenysége után, ha bevétele is van (ami több, mint a kiadás).

 

Egérpénzzel

Egérpénzzel

Az egyéni vállalkozás létrehozása minden esetben a legolcsóbb, legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás, ügyvéd sem kell hozzá. Azonban annak, aki nem rendelkezik másik bejelentett állással, jövedelemtől függetlenül fizetnie kell maga után a kötelező járulékokat (amelyet a mindenkori minimálbér alapján számolnak ki, jelenleg 50 ezer forint körüli összeg).

Ahhoz, hogy kipróbálja, megéri-e egyéni vállalkozóvá válnia az adott internetes munka miatt, lehetősége van adószámos magánszemélyként számlát adni, azonban ez csak alkalmankénti munkavégzésre jogosít fel, tehát hosszútávon, rendszeres megbízás esetén nem használható.

 

  
Iktatva: Internetes munka Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Internetes munka 2013